«Бекітемін»

________ЖК Аджибаева Г.Д

«____»__________2025ж.

 

№1 Рецепт

                                                                                         Технологиялық карта

                                                                                                                             

                                                                                                  Тағам атауы: Сүтті күріш ботқасы

250 грамм таза тағамға арналған рецепт (өнімдердің орналасуы):

Өнімдердің атауы

Брутто,гр

Нетто,гр

Пісіру технологиясы

Күріш

55

55

Жарманы сұрыптайды, бірнеше кезек жуады, қайнап тұрған суға 15-20пісіреді, үстіне қайнап тұрған сүтті құйып дайын болғанша пісіреді, үстіне қант қосады. Үстелге берілер кезде сары маймен дәмделеді. Сапасына талап қою: ісінген дәнді дақылдар, толығымен піскен, . Ботқа сары маймен ,қантпен дәмделген.Консистенциясы: біртекті,тұтқыр,дәндері жұмсақ.

Түсі:Жарманың піскен түріне сәйкес. Дәмі: орташа тәтті және тұзды, сүттің айқын дәмі мен сары майдың иісі бар. Иісі: сүт пен сары май қосылған ботқаға сәйкес

Сүт

205

205

Қант

8

8

Иодталған тұз

2

2

Сары май

10

10

 Ботқа

-

250

 

Тағамның құндылығы,калориясы,химиялық құрамы(витаминдер, микроэлементтер):

СанПиНге сәйкес есептелген көрсеткіштің атауы

250грамм тағамдағы қоректік заттардың мөлшері

Белоктар , г

9.7

майлар, г

12.5

Көмірсулар, г

54.4

Калория мөлшері, ккал

255,11

B1, мг

0.1

B2, мг

0.3

C, мг

1.075

Ca, мг

243.95

Fe, мг

0.775

­­­­­­­­­­­­­­                                                                                                                                                                                                                                                                                         

№2 Рецепт

                                                                                                                              Технологиялық карта

                                                                                                                              Тағамның аты: сүтті тары ботқасы

250 грамм таза тағамға арналған рецепт (өнімдердің орналасуы):

:

Өнімдердің атауы

Брутто,гр

Нетто,гр

Пісіру технологиясы

Тары жармасы

63

63

Ботқаны қайнаған суға 20-30 минут пісіреді, содан кейін артық суды ағызып, ыстық сүт құйып, ботқаны жұмсақ болғанша пісіреді. Сапаға қойылатын талаптар: Консистенциясы сұйық, біртекті, дәндері буланған, жұмсақ. Түсі кремді реңкпен ақ түсті. Ащы дәм мен бөтен иістерге жол берілмейді

Ауыз су

125

125

Сүт

200

200

Иодталған тұз

2

2

Қант

10

10

Сарымай

10

10

Тағамның құндылығы,калориясы,химиялық құрамы(витаминдер, микроэлементтер):

СанПиНге сәйкес есептелген көрсеткіштің атауы

250грамм тағамдағы қоректік заттардың мөлшері

Белоктар , г

11.35

майлар, г

12.95

Көмірсулар, г

50.225

Калория мөлшері, ккал

271,22

B1, мг

0.225

B2, мг

0

C, мг

2.025

Ca, мг

230.85

Fe, мг

4.05

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­

                                                                                                                                                                                                                                           №3 Рецепт

                                                                                                                                                                                             Технологиялық карта   

                                                                                                                    Тағам атауы: Сиыр етінен палау

250 грамм таза тағамға арналған рецепт (өнімдердің орналасуы):

Өнімдердің атауы

Брутто,гр

Нетто,гр

Пісіру технологиясы

Сиыр еті

107

50

Бөлшектерге кесілген ет тұз себіліп, қуырылады. Қызанақпен қуырылған пиязды және сәбізді қосып, суды (80 г) қосып, қайнатыңыз.. Күрішті сұрыптап, алдымен жылы, сосын ыстық суға жуып, қайнаған суға құйып, жартылай пісіреді.. Күріш барлық сұйықтықты сіңіргеннен кейін, ыдысты қақпақпен жабыңыз және оны суы бар пісіру парағына қойып, оны бір сағат бойы демалу үшін пешке 25-40 минутқа қойыңыз. Сыртқы түрі: консистенциясы ұсақталған, жабысқақ емесТүсі: ашық сары.Дәмі мен иісі - иісі ет, күріш және көкөністердің хош иісі бар өнімдер жиынтығына тән, дәмі рецепт компоненттеріне тән, бөгде дәм мен иіссіз

Күріш

68

68

Өсімдік майы

11

11

Пияз

12

11

Сәбіз

19

17

Томат пюресі

8

8

Бұқтырылған ет массасы

 

50

Көкөністер қосылған гарнир массасы

 

200

Иодталған тұз

2

2

 

Тағамның құндылығы,калориясы,химиялық құрамы(витаминдер, микроэлементтер):

СанПиНге сәйкес есептелген көрсеткіштің атауы

250грамм тағамдағы қоректік заттардың мөлшері

Белоктар , г

8.1

майлар, г

8.15

Көмірсулар, г

17.1

Калория мөлшері, ккал

379

B1, мг

0.01

B2, мг

0.01

C, мг

0.38

Ca, мг

4.94

Fe, мг

0.35

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        №4 Рецепт

                                                                                                                              Технологиялық карта

                                                                                               Тағам атауы: Сәбіз салаты

 

100 грамм таза тағамға арналған рецепт (өнімдердің орналасуы):

Өнімдердің атауы

Брутто,гр

Нетто,гр

Пісіру технологиясы

Сәбіз

116

93

Сәбізді жуыңыз, қабығын аршып, тураңыз. Қант пен өсімдік майымен дәмдеңіз. Сапаға қойылатын талаптар Сыртқы түрі: сәбіз жолақтарға кесіледі, салат үйіледі Консистенциясы: жұмсақ, шырынды Түсі: қызғылт сары Дәмі: қант немесе бал қосылған сәбізге тән Иісі: ыдысқа кіретін өнімдерге тән.

Қант

3

3

Өсімдік майы

7

7

 

Тағамның құндылығы,калориясы,химиялық құрамы(витаминдер, микроэлементтер):

СанПиНге сәйкес есептелген көрсеткіштің атауы

100грамм тағамдағы қоректік заттардың мөлшері

Белоктар , г

1.21

майлар, г

7.09

Көмірсулар, г

9.69

Калория мөлшері, ккал

105.92

B1, мг

0.06

B2, мг

0.07

C, мг

3.26

Ca, мг

47.49

Fe, мг

0.66

                                                                                                                                                                                №5 Рецепт

                                                                                                                              Технологиялық карта

                                                                                                                             

                                                                                 Тағам атауы: Кептірілген жемістердің қоспасынан жасалған сусын

200 грамм таза тағамға арналған рецепт (өнімдердің орналасуы):

Өнімдердің атауы

Брутто,гр

Нетто,гр

Пісіру технологиясы

Кептірілген жемістер (ассорти)

20

20

Дайындалған кептірілген жемістер ыстық сумен құйылады, қайнағанша қыздырылады, қант қосылады, лимон қышқылы қосылады және жұмсақ болғанша пісіріледі.Түріне қарай кептірілген алмұрт 1-2 сағат, алма 20-30 минут, қара өрік, өрік, кептірілген өрік 10-20 минут, мейіз 5-10 минут қайнатылады..
Кептірілген жемістердің қоспасынан жасалған компот бір күн бұрын тұндырылатын етіп дайындалады. Сыртқы түрі: Қайнатпасы мөлдір, жемісінің консистенциясы жұмсақ.Түсі - сары.Дәмі мен иісі – жаңадан дайындалған кептірілген жеміс компотының жағымды иісі, дәмі рецепт компонентіне тән, бөгде дәм мен иіссіз.

Қант

20

20

Лимон қышқылы

0.001

0.001

Ауыз суы

200

200

Тағамның құндылығы,калориясы,химиялық құрамы(витаминдер, микроэлементтер):

СанПиНге сәйкес есептелген көрсеткіштің атауы

200грамм тағамдағы қоректік заттардың мөлшері

Белоктар , г

2.4

майлар, г

0.1

Көмірсулар, г

41.4

Калория мөлшері, ккал

106,26

B1, мг

0.04

B2, мг

0.08

C, мг

0.8

Ca, мг

70.94

Fe, мг

1.44

                                                                                                                                                                                                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                                                                                               

 

№6 Рецепт

                                                                                                                              Технологиялық карта

                                                                                                                             

                                                                                                Тағам атауы: Кисель концентраты

200 грамм таза тағамға арналған рецепт (өнімдердің орналасуы):

Өнімдердің атауы

Брутто,гр

Нетто,гр

Пісіру технологиясы

Кисель концентраты

24

24

Концентраттан алынған желе бірдей мөлшерде суық сумен сұйылтылады, алынған қоспасы қайнаған суға құйылады, қант пен лимон қышқылы қосылады және үздіксіз араластыра отырып, қайнатылады. Сапаға қойылатын талаптар: Кисельде концентрат жасалатын жидектердің немесе жемістердің түсі бар. Дәмі мен иісі концентрат түріндегі хош иісті тәтті және қышқыл. Консистенциясы орташа қалың, қайнатылған крахмал кесектері жоқ.

Қант

10

10

Лимон қышқылы

0.001

0.001

Ауыз су

190

190

 

Тағамның құндылығы,калориясы,химиялық құрамы(витаминдер, микроэлементтер):

көрсеткіштің атауы

200грамм тағамдағы қоректік заттардың мөлшері

Белоктар , г

0

майлар, г

0

Көмірсулар, г

11.14

Калория мөлшері, ккал

75,4

B1, мг

0

B2, мг

0

C, мг

0

Ca, мг

0.1612

Fe, мг

0.0042

                                                                                                                                                                                                                                                                              

                                                                                                                                                                                                                                                                                          7 Рецепт

                                                                                                                              Технологиялық карта

                                                      Тағам атауы: Сәбіз қосылған орамжапырақ салаты

100 грамм таза тағамға арналған рецепт (өнімдердің орналасуы):

Өнімдердің атауы

Брутто,гр

Нетто,гр

Пісіру технологиясы

Орамжапырақ

98.6

78.9

 

-

-

71

Жасыл пияз

12.5

10

  Немесе сәбіз

12.5

10

Лимон қышқылы

0.3

0.3

Ауыз су

9.7

9.7

Қант

5

5

Өсімдік майы

5

5

 

Тағамның құндылығы,калориясы,химиялық құрамы(витаминдер, микроэлементтер):

СанПиНге сәйкес есептелген көрсеткіштің атауы

200грамм тағамдағы қоректік заттардың мөлшері

Белоктар , г

1.41

майлар, г

5.08

Көмірсулар, г

8.65

Калория мөлшері, ккал

85.9

B1, мг

0.02

B2, мг

0.04

C, мг

34.95

Ca, мг

44.67

Fe, мг

0.54

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        

                                                                                                                             

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         №8 Рецепт

                    

                                                                                                                              Технологиялық карта

                                                                                               Тағам атауы: Қарақұмық ботқасы

100 грамм таза тағамға арналған рецепт (өнімдердің орналасуы):

Өнімдердің атауы

Брутто, г

Нетто, г

Қарақұмық жармасы

46

46

Ауыз су

70

70

Сары май

4

4

Иодталған тұз

0.25

0.25

Тағамның құндылығы,калориясы,химиялық құрамы(витаминдер, микроэлементтер):

СанПиНге сәйкес есептелген көрсеткіштің атауы

100 грамм тағамдағы қоректік заттардың мөлшері

Белоктар , г

5.7

майлар, г

4.82

Көмірсулар, г

27.45

Калория мөлшері, ккал

180.34

B1, мг

0.14

B2, мг

0.07

C, мг

0

Ca, мг

9.49

Fe, мг

3.03

Пісіру технологиясы

Дәндерді сұрыптап, шайыңыз. Тұзды қайнаған суға салып, дайындалған жарманы қосып, кейде араластыра отырып, қоюланғанша пісіріңіз. Ботқаны қоюланған кезде, қақпақты жабық күйде орташа отта дайын күйге келтіріңіз. Сары майды эмаль ыдыста ерітіңіз, қайнатыңыз, дайын ботқа қосыңыз және бәрін мұқият араластырыңыз.. 
Талаптар: жарма дәндері жақсы ісінген және қайнатылған. Дәндердің консистенциясы жұмсақ. Түсі ашық қоңыр. Дәмі мен иісі күйдірілген ботқа дәмінің белгілері жоқ өнімдер жиынтығына тән.

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                         

№9 Рецепт

                                                                                               Технологиялық карта                                                                                                                                                                                   Тағам атауы: Қызылша мен алма салаты

100 грамм таза тағамға арналған рецепт (өнімдердің орналасуы):

Өнімдердің атауы

Брутто,гр

Нетто,гр

Пісіру технологиясы

Қызылша

47

45

Қайнатылған аршылған қызылша мен жуылған алма кішкене жолақтарға кесіледі. Кеткен кезде қызылша өсімдік майымен дәмделеді. Сапаға қойылатын талаптар Сыртқы түрі: қызылша мен алма ұсақ жолақтарға кесіледі, салат үйіледі, йогуртпен дәмделеді. Консистенциясы: жұмсақ, шырынды Түсі: қою қызыл-қызыл Дәмі: қызылшаға, алмаға және йогуртқа тән. Иісі: қызылша, алма және йогурт.

Иогурт

20

20

Алма

37

35

     

 

Тағамның құндылығы,калориясы,химиялық құрамы(витаминдер, микроэлементтер):

СанПиНге сәйкес есептелген көрсеткіштің атауы

100 грамм тағамдағы қоректік заттардың мөлшері

Белоктар , г

1.42

майлар, г

6.09

Көмірсулар, г

8.36

Калория мөлшері, ккал

66,35

B1, мг

0.02

B2, мг

0.04

C, мг

9.5

Ca, мг

35.15

Fe, мг

1.33

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             

                                                                                                                                                                                                                                                                              

 

 

 

                                                                                                                                                                    

                                                                                               №10 Рецепт

                                                              Технологиялық карта 

                                                                                                                              Тағам атауы: Картоп қосылған асбұршақ сорпасы

250 грамм таза тағамға арналған рецепт (өнімдердің орналасуы):

Өнімдердің атауы

Брутто, г

Нетто, г

Картоп

65

65

Асбұршақ

20

20

Пияз

12.5

12.5

Сәбіз

12.5

12.5

Акжелкен (тамыр)

3.5

3.5

Сарымай

2.5

2.5

Иодталған тұз

1.5

1.5

Сиыр еті

54

25

Немесе тауық еті

52

25

Тағамның құндылығы,калориясы,химиялық құрамы(витаминдер, микроэлементтер):

көрсеткіштің атауы

250грамм таза тағамға арналған рецепт (өнімдердің орналасуы):

Өңдеу кезінде тағамдық қоректік заттардың жоғалуы, %

Белоктар , г

5.2

11

майлар, г

2.3

5

Көмірсулар, г

13

-9

Калория мөлшері, ккал

125.975

4

B1, мг

0.3002

20

B2, мг

0.3002

20

C, мг

23.4563

50

Ca, мг

105.084

0

Fe, мг

3.3778

0

Пісіру технологиясы

Асбұршақты сұрыптап, жуып, 3-4 сағатқа салқын суға салып (1 кг-ға 2-3 литр су), содан кейін суды ағызып, бұршақтың үстіне қайтадан суық су құйып, қақпағын жауып, жұмсақ болғанша тұзсыз пісіріңіз. Картопты үлкен текшелерге, сәбізді кішкене текшелерге кесіңіз.Пиязды және ақжелкенді тураңыз. Сәбізді, ақжелкенді қуырыңыз, пиязды ағартып, содан кейін қуырыңыз. Дайындалған бұршақты, картопты, бұқтырылған сәбізді және ақжелкенді, қуырылған пиязды қайнаған сорпаға (немесе көкөніс сорпасына) салып, жұмсақ болғанша пісіріңіз.

 

№11   Рецепт                

                                                      Технологиялық карта      

                                                                                               Тағам атауы: Томат соусы

35 грамм таза тағамға арналған рецепт (өнімдердің орналасуы):

Өнімдердің атауы

 

Брутто, г

Нетто, г

Ет сорпасы

 

-

35

Сарымай

 

1.575

1.575

Бидай ұны

 

1.575

1.575

Сәбіз

 

2.625

2.1

Пияз

 

1.19

0.7

Акжелкен (тамыр)

 

0.455

0.35

Томат-пастасы

 

5.25

5.25

Сарымай

 

0.525

0.525

Қант

 

0.35

0.35

Йодталған тұз

 

0.35

0.35

Тағамның құндылығы,калориясы,химиялық құрамы(витаминдер, микроэлементтер):

СанПиНге сәйкес есептелген көрсеткіштің атауы

35 грамм тағамдағы қоректік заттардың мөлшері

Белоктар , г

0.406

майлар, г

1.47

Көмірсулар, г

2.807

Калория мөлшері, ккал

26.075

B1, мг

0.007

B2, мг

0.007

C, мг

0.833

Ca, мг

5.558

Fe, мг

0.168

Пісіру технологиясы

Електен өткізілген ұн тұмшапеште сәл кілегейлі түске дейін кептіріледі, күйіп кетпейді, кесектерді кетіру үшін анда-санда араластырады. Дұрыс қуырылған ұнның сәл кілегейлі түсі болуы керек, майдалап туралған тамырлар мен пиязды қайнатады, томат пюресі қосылады, бұқтыру тағы 15-20 минутқа жалғасады.. Дайындалған бұқтырылған көкөністерді тұздыққа салып, 25-30 минут пісіріңіз. Пісірудің соңында тұз бен қант қосыңыз. Дайын соусты сүзіп, пісірілген көкөністерді сүртіңіз және қайнатыңыз. Томат соусы туынды соустарды дайындау үшін негіз болады. Оны өз бетімен пайдаланған кезде томат соусына лимон қышқылы (0,5 г) және сары май (30 г) қосылады.Томат соусы қайнатылған, браконьерленген, пісірілген балық пен балық котлеттерінен, пісірілген ет тағамдарынан, екінші жастағы балаларға арналған көкөністерден жасалған тағамдармен ұсынылады. Сапаға қойылатын талаптар Консистенциясы: тұтқыр, серпімді, нәзік Түсі: қызыл Дәмі: қаныққан, қолданылған өнімдерге сәйкес, қызанаққа тән Иісі: тұздыққа кіретін өнімдер

 

№12 Рецепт                        

                                                      Технологиялық карта

                                                                                                                             Тағам атауы: Тәтті шәй

200 грамм таза тағамға арналған рецепт (өнімдердің орналасуы):

Өнімдердің атауы

Брутто,гр

Нетто,гр

Пісіру технологиясы

Құрғақ шәй

2

2

Шай шәйнектерде қайнатылады. Шәйнекті ыстық сумен шайып, шай құйып, қайнаған суды көлемнің шамамен 1/3 бөлігіне дейін құйып, 5-10 минутқа қалдырады, майлықпен жабылады, содан кейін қайнаған сумен толтырылады.Шығу кезінде стаканға немесе стаканға шай құйыңыз.Шайды джем, немесе балмен беруге болады және оны қантсыз дайындауға болады.

Ауыз су

190

190

Қант

20

20

     

 

Тағамның құндылығы,калориясы,химиялық құрамы(витаминдер, микроэлементтер):

СанПиНге сәйкес есептелген көрсеткіштің атауы

200 грамм тағамдағы қоректік заттардың мөлшері

Белоктар , г

0.1

майлар, г

0.02

Көмірсулар, г

9.9

Калория мөлшері, ккал

61,58

Ca, мг

0.26

Fe, мг

0.02

№13 Рецепт                        

                                                      Технологиялық карта

                                                                                                Тағам атауы: Тәтті бөлке

60 грамм таза тағамға арналған рецепт (өнімдердің орналасуы):

Өнімдердің атауы

Брутто,гр

Нетто,гр

Пісіру технологиясы

Билай ұны

37,5

37,5

Ашытқы қамырынан шарлар қалыптасады, май жағылған парақтарға бір-бірінен 10 мм қашықтықта тігісті төмен түсіріп, 40-50 минутқа жылы жерге қояды.Ылғалданған камерада 170-200°С температурада 21-23 минут пісіріңіз. Сапаға қойылатын талаптар Сыртқы түрі: пішіні - дөңгелек, ізі жоқ, беті тегіс Консистенциясы: үгіндісі жақсы пісірілген, кеуекті Түсі: алтыннан ашық қоңырға дейін Дәмі: жаңа пісірілген ашытқы қамырынан жасалған өнімге тән Иісі: жағымды, жаңа пісірілген ашытқы қамырынан жасалған өнімге тән

Қант

5

5

Сарымай

1,25

1,25

Өсімдік майы

0.31

0.31

Дрожж

0.06

0.06

Жұмыртқа

1,87

1,87

Тұз

0,31

0,31

Сүт

13,75

13,75

Ауызсу

25,1

25,1

 

Тағамның құндылығы,калориясы,химиялық құрамы(витаминдер, микроэлементтер):

СанПиНге сәйкес есептелген көрсеткіштің атауы

60 грамм тағамдағы қоректік заттардың мөлшері

Белоктар , г

8.35

майлар, г

3.2

Көмірсулар, г

55.95

Калория мөлшері, ккал

198

B1, мг

0.15

B2, мг

0.07

C, мг

0

Ca, мг

22.5

Fe, мг

1.47

 

 

 

№14 Рецепт                        

                                                      Технологиялық карта

                                                                                                                                                                                                                                                                         

                                                               Тағам атауы: Сиыр етінен котлет

100 грамм таза тағамға арналған рецепт (өнімдердің орналасуы):

Өнімдердің атауы

Брутто,гр

Нетто,гр

Пісіру технологиясы

Сиыр еті

101

74

Дайындалған котлет еті кесектерге кесіліп, еттартқышта бидай нанымен бірге ұсақталады, бұрын суға малынған және аршылған пияз.Фаршқа тұз қосады, тартылған етті жақсылап араластырады, қайтадан еттартқыштан өткізеді және өнімдерді шеттері сүйірленген сопақша тегістелген пішінге (котлеттер) немесе қалыңдығы 2,0-2,5 см (биточки) дөңгелек жалпақ пішінге келтіреді.Піскен котлеттерді, тефтелилерді нан үгіндісіне салып, қуырылған табада екі жағын қыздырылған сары майда 10 минут қуырады, содан кейін май жағылған пісірме табаққа салып, пеште немесе 250-280 ° C температурада 5-8 минутқа дайын күйге келтіреді.
Негізгі қызыл соусқа котлеттер, тефтели және мектеп шницельдері беріледі. Қызмет көрсету температурасы: 65°C төмен емес.
Сату уақыты: дайындалған сәттен бастап үш сағаттан аспайды. Сапаға қойылатын талаптар Сыртқы түрі: котлет пішіні - ұшы ұшы сопақша тегістелген, котлет пішіні - дөңгелек тегістелген, жағына тұздық немесе сары май қосылады және гарнир салынады Консистенциясы: шырынды, үлпілдек, біркелкі Түсі: қыртысы - қоңыр, кесілген кезде ашық сұр Дәмі: ыдысқа кіретін өнімдердің сипаттамасы: тағамның сипаттамасы

Бидай наны

18

18

Пияз

12

10

Су

24

24

Тұз

0.6

0.6

Нан үгінділері

10

10

  ~ жартылай фабрикаттың салмағы

-

123

Сарымай

4

4

  ~ Дайын өнімнің салмағы

-

100

Тағамның құндылығы,калориясы,химиялық құрамы(витаминдер, микроэлементтер):

СанПиНге сәйкес есептелген көрсеткіштің атауы

100 грамм тағамдағы қоректік заттардың мөлшері

Белоктар , г

13.7

майлар, г

8.6

Көмірсулар, г

12

Калория мөлшері, ккал

186

                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                                                                                               №15 Рецепт            

                                                                                                                                            Технологиялық карта

                                                                            Тағам атауы: Жарма қосылған картоп сорпасы

250 грамм таза тағамға арналған рецепт (өнімдердің орналасуы):

Өнімдердің атауы

Брутто, г

Нетто, г

Картоп

100

75

Арпа жармасы

10

10

  Немесе Күріш

5

5

Сәбіз

12.5

10

Пияз

12

10

Өсімдік майы

2.5

2.5

Құс еті

52

5,2

  Сорпа

187.5

187.5

Тағамның құндылығы,калориясы,химиялық құрамы(витаминдер, микроэлементтер):

көрсеткіштің атауы

250 грамм тағамдағы қоректік заттардың мөлшері Өңдеу кезінде тағамдық қоректік заттардың жоғалуы, %

Белоктар , г

9.35

6

майлар, г

4.875

5

Көмірсулар, г

14.65

-16

Калория мөлшері, ккал

158.4

2

B1, мг

0.1163

10

B2, мг

0.1395

13

C, мг

8.9533

50

Ca, мг

32.182

0

Fe, мг

2.3492

0

Пісіру технологиясы

Пиязды майдалап тураңыз, сәбізді кішкене текшелерге кесіңіз және қуырыңыз. Картоп пен ақжелкен текшелерге кесіледі.Дайындалған жармаларды, картопты және қуырылған көкөністерді қайнаған сорпаға немесе суға салып, жұмсақ болғанша пісіріңіз. Пісіру аяқталғанға дейін 5-10 минут бұрын тұз бен дәмдеуіштерді қосыңыз. Күріш дәнді дақылдары сорпаға немесе суға қуырылған көкөністермен бір уақытта салынады.

                                                                                                                             

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        №16 Рецепт    

                                                                                                                                                                                             Технологиялық карта 

                                                                                                                              Тағам атауы: Сиыр етінен тефтель күрішпен

25 грамм таза тағамға арналған рецепт (өнімдердің орналасуы):

Өнімдердің атауы

Брутто,гр

Нетто,гр

Пісіру технологиясы

Сиыр еті

25,75

15,2

Дайындалған етті еттартқыштан екі рет өткізеді.Котлет массасына туралған қуырылған пиязды, тұзды және ұнтақталған күрішті қосып, араластырыңыз және шарлар жасаңыз, ұнға нан, қуырыңыз,таяз ыдысқа 1-2 қатарға ауыстырыңыз, томат соусын құйыңыз, оған 10-20 г су қосып, 8-10 минут қайнатыңыз.Тефтели сорпамен бірге беріледі, сорпаға 25 г. Тефтелилердің алтын қоңыр қыртысы бар; Беті мен шеттері тегіс, сызатсыз. Дәмі орташа тұзды, дәмдеуіштердің иісі. Кесу кезіндегі түс ашық немесе қою сұр. Консистенциясы шырынды, біртекті, ірі дәнекер тіндері мен сіңірлері жоқ.

Ұн

1,9

1,9

Пияз

7,25

8,3

Өсімдік майы

1,3

1,3

  ~ Қуырылған пияз

-

4,2

Күріш

2,8

2

Су

2,5

2,5

  ~ Піскен күріш

-

7,5

  ~ жартылай фабрикаттың салмағы

-

33,75

Өсімдік майы

 

1,75

  ~ Дайын тефтель салмағы

-

25

Тағамның құндылығы,калориясы,химиялық құрамы(витаминдер, микроэлементтер):

СанПиНге сәйкес есептелген көрсеткіштің атауы

25 грамм тағамдағы қоректік заттардың мөлшері

Белоктар , г

11

майлар, г

16.33

Көмірсулар, г

12.08

Калория мөлшері, ккал

239.17

B1, мг

0.03

B2, мг

0.06

C, мг

0.45

Ca, мг

7.76

Fe, мг

0.77

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        

№ 17 Рецепт    

                                                                                                                              Технологиялық карта 

                                                Тағам атауы Сүтті сұлы ботқасы

250 грамм таза тағамға арналған рецепт (өнімдердің орналасуы):

Өнімдердің атауы

Брутто, г

Нетто, г

Сұлы жармасы

6,25

6,25

Сүт

123

123

Су

83

83

Қант

6

6

  ~ Ботқа

-

250

Сарымай

7

7

Тағамның құндылығы,калориясы,химиялық құрамы(витаминдер, микроэлементтер):

СанПиНге сәйкес есептелген көрсеткіштің атауы

250 грамм тағамдағы қоректік заттардың мөлшері

Белоктар , г

10.2

майлар, г

12.3

Көмірсулар, г

44.5

Калория мөлшері, ккал

330

B1, мг

0.25

B2, мг

0.225

C, мг

0.625

Ca, мг

171.675

Fe, мг

2.075

:

Пісіру технологиясы

Жарманы сұрыптап, қайнаған сүт пен суға құйып, араластырады. Содан кейін қант қосып, бірнеше рет араластырыңыз және жұмсақ болғанша пісіріңіз. Кетер кезде үстіне еріген сары майды құйыңыз.

                                                                                                                                                                                                                                                                                          № 18 Рецепт    

                                                                                                                              Технологиялық карта

                                                                                              Тағам атауы: Құс етінен котлет

80 грамм таза тағамға арналған рецепт (өнімдердің орналасуы):

Өнімдердің атауы

Брутто, г

Нетто, г

Құс еті

90

67

Бидай наны

12

12

Сүт

13

13

Сарымай

1,5

1,5

Нан ұнтағы

5

5

Тұз

0,5

0,5

  ~ жартылай фабрикаттың салмағы

-

63

Сарымай

2,5

2,5

Тағамның құндылығы,калориясы,химиялық құрамы(витаминдер, микроэлементтер):

СанПиНге сәйкес есептелген көрсеткіштің атауы

80 грамм тағамдағы қоректік заттардың мөлшері

Белоктар , г

16.2

майлар, г

13.4

Көмірсулар, г

16.9

Калория мөлшері, ккал

265

Пісіру технологиясы

Дайындалған құс етін (терілі немесе терісін) кесіп, ішкі майымен бірге еттартқыштан өткізеді. Туралған құс етін сүтке немесе суға малынған нанмен біріктіріп, йодталған ас тұзын қосып, жақсылап араластырыңыз, еттартқыштан өткізіп, шайқаңыз.Дайын котлет массасын порцияға бөледі, нан үгіндісіне немесе ақ нанға пісіреді (нанды жолақтарға немесе текшелерге кесуге болады), котлеттер пайда болады, содан кейін екі жағынан қуырылған табада 10 минут бойы қыздырылған сары майда қуырылады, содан кейін котлеттер сары маймен майланған пісірме табаққа салынып, 20-5 ° C температураға дейін дайын болады. 5-8 мин.Туралған құс етінің котлеттері негізгі қызыл соуспен немесе қайнатылған сары маймен және гарнирмен беріледі.Ұсынылатын гарнирлер: ұнтақталған ботқа, қайнатылған көк бұршақ, картоп пюресі, күрделі гарнир және т.б.Қызмет көрсету температурасы: 65°C төмен емес. Жеткізу уақыты: дайындалған сәттен бастап үш сағаттан аспайды.

                                                                                                                                                                                                                                                                                         

№ 19 Рецепт    

                                                                                                                              Технологиялық карта

Тағам атауы: Сүзбе қосылған бөлке

60 грамм таза тағамға арналған рецепт (өнімдердің орналасуы):

Өнімдердің атауы

Брутто, г

Нетто, г

Бидай ұны

36

36

Сүт

13,2

13,2

Жұмыртқа

9

9

Қант

4,8

4,8

Дрожж

0,72

0,72

Сарымай

1,2

1,2

Өсімдік майы

3

3

Сүзбе

14

14

Тұз

0.3

0.3

Тағамның құндылығы,калориясы,химиялық құрамы(витаминдер, микроэлементтер):

СанПиНге сәйкес есептелген көрсеткіштің атауы

60 грамм тағамдағы қоректік заттардың мөлшері

Белоктар , г

10.48

майлар, г

10.9

Көмірсулар, г

33.11

Калория мөлшері, ккал

287.3

B1, мг

0.08

B2, мг

0.16

C, мг

0.05

Ca, мг

67.84

Fe, мг

0.91

Пісіру технологиясы

Ұн, сүт, жұмыртқа, қант, сары май, ашытқы және тұздан ашытқы қамырын дайындаңыз, оны көтеріңіз (жылы жерге қойыңыз). Ашытқы қамырынан шарлар түзіледі, ойықтар жасалады, оған тартылған сүзбе салынады. Майланған пісірме табаққа салып, сүзбе қызарғанша 230-240 ° C температурада 10-12 минут пісіріңіз.
Ұсақталған сүзбе: сүзбе ұнтақтағыштан өткізіледі, содан кейін жұмыртқа мен қантты қосып, жақсылап араластырады.

                                                                                                                                                                                                                                                                                          № 20 Рецепт    

                                                                                                                              Технологиялық карта

                                                      Тағам атауы: Рассольник

250 грамм таза тағамға арналған рецепт (өнімдердің орналасуы):

Өнімдердің атауы

Брутто,гр

Нетто,гр

Пісіру технологиясы

Сиыр еті

54

25

Дайындалған жарманы қайнаған сорпаға немесе суға салыңыз, қайнатыңыз, текшелерге кесілген картопты қосыңыз, 5-10 минуттан кейін пісірілген көкөністер мен пісірілген тұзды қиярды қосыңыз.Пісіру аяқталғанға дейін 5-10 минут бұрын тұз қосыңыз. Үлкен жастағы балаларға ұсынылады. Сапаға қойылатын талаптар Сыртқы түрі: тұздалған қиярдың сұйық бөлігінде қабығы мен тұқымы жоқ, гауһар немесе жолақтарға кесілген қияр, картоп - текшелерге, тамырларға - жолақтарға Консистенциясы: көкөністер, ет - жұмсақ, шырынды; қияр - сәл қытырлақ; інжу арпа жақсы қайнатылады, сұйық және тығыз бөліктердің арақатынасы сақталады Түсі: беті майлы - сары, көкөністер - табиғи Дәмі: орташа тұзды, орташа қышқылдықпен Иісі: рассольниктің құрамына кіретін өнімдер

Картоп

120

90

Бидай жармасы

6

6

Сәбіз

15

12

Пияз

7.2

6

Тұзды қияр

20.1

18

Өсімдік майы

6

6

Сорпа

-

225

 

Тағамның құндылығы,калориясы,химиялық құрамы(витаминдер, микроэлементтер):

СанПиНге сәйкес есептелген көрсеткіштің атауы

250 грамм тағамдағы қоректік заттардың мөлшері

майлар, г

6.15

Көмірсулар, г

19.92

Калория мөлшері, ккал

144.9

B1, мг

0.12

B2, мг

0.06

C, мг

9.06

Ca, мг

31.74

Fe, мг

1.17

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                № 21 Рецепт

                                                                                                                              Технологиялық карта

                                                      Тағам атауы Құс етімен бұқтырылған көкөністер

250 грамм таза тағамға арналған рецепт (өнімдердің орналасуы):

Өнімдердің атауы

Брутто, г

Нетто, г

Құс еті

107

79

Картоп

150

130

Сәбіз

51.5

41.5

Пияз

30

25

Орамжапырақ

117

101

Өсімдік майы

10

10

Ұн

2.75

2.75

Сәбіз

5.5

4.25

Пияз

1.5

1.25

Томат-пастасы

10

10

Тағамның құндылығы,калориясы,химиялық құрамы(витаминдер, микроэлементтер):

СанПиНге сәйкес есептелген көрсеткіштің атауы

250 грамм тағамдағы қоректік заттардың мөлшері

Белоктар, г

21.725

Майлар, г

23.575

Көмірсулар, г

18.725

Калория мөлшері, ккал

374.275

B1, мг

0.075

B2, мг

0.15

C, мг

12.175

Ca, мг

52.05

E, мг

3.975

Fe, мг

3.45

Mg, мг

52.95

Пісіру технологиясы

Көкөністер жақсы жуылады және қабығы аршылады.Дайындалған ет пен картопты орташа текшелерге, сәбізді кішкене текшелерге, пиязды жарты сақинаға, қырыққабатты дойбыға кеседі. Ет пен көкөністер бөлек қуырылады, содан кейін оларды қабат-қабат терең ыдыстарға салады, томат соусын, тұзды, сорпаны немесе суды қосып, қақпағын жауып, піскенше қайнатылады.